Închide Close

Editura Humanitas

Radu Teodorescu, Cătălina Dumitrescu, Daniel David, Ioana Scoruș, Eugen Hriscu, Vlad Stroescu, Suntem sănătoși la minte?

Despre sănătatea psihică în România

Din categoriile psihologie & antropologie

În colecția în afara colecţiilor

După mai bine de-un secol de la fondarea primului laborator de psihologie experimentală, știința psihologiei a făcut descoperiri extraordinare, ce au îmbunătățit viața a milioane de oameni: forme de terapie bazate pe dovezi clinice ale eficienței, legături incontestabile între minte și trup, cauze ale unor patologii care l-au scos pe bolnavul psihic din sfera misterului și a discriminării, permițându-i accesul la tratament medical, integrare în societate și acceptare.

De ce, atunci, continuă să dăinuie în România reticența față de serviciile de sănătate mintală? De ce se teme suferindul psihic să apeleze la ajutorul psihiatrului, al psihologului și al psihoterapeutului chiar și atunci când durerea este mult prea mare ca să fie gestionată pe cont propriu? De ce este atât de depășit sistemul public de sănătate mintală și de ce unii specialiști cad pradă prejudecăților sau resemnării?

Reunind perspective diferite, experiențe complexe de formare, apoi practica de cabinet, spital, clinică, sală de curs etc., șase specialiști români în domeniile psihologiei și psihiatriei propun șase abordări pentru transformarea sănătății mintale într-o prioritate și la noi, aducându-ne, prin dragostea de om și de meserie pe care o exprimă fiecare autor, alinare și speranță.

Despre Radu Teodorescu

RADU TEODORESCU a absolvit Facultatea de Medicină Generală din București, unde s-a și specializat în psihiatrie. Între 1991 și 1994 și-a făcut formarea în psihoterapie comportamental-cognitivă la Universitatea Paris V „René Descartes“. A fost bursier New Europe College (NEC) între 1995 și 1999. În anul 2002 a obținut titlul de doctor în științe medicale la Facultatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș“ din Timișoara. Cu sprijinul NEC, a pus bazele studierii terapiilor comportamental-cognitive în Romania. A publicat articole și a editat cărți de psihiatrie și sănătate mintală. Este membru al Association Française de Thérapie Comportementale et Cognitive și membru internațional al American Psychiatric Association. Face parte din bordul editorial al The Journal of Nervous and Mental Disease.

Despre Cătălina Dumitrescu

CĂTĂLINA DUMITRESCU este psiholog clinician și psihoterapeut cu formare în psihoterapia cognitiv-comportamentală. Are un doctorat în științe psihologice. A lucrat cu copii cu nevoi speciale și din medii defavorizate și cu persoane aflate în cămine pentru bătrâni. Timp de zece ani a fost psiholog clinician într-un spital, unde a avut grijă de starea psihică a pacienților cu afecțiuni oncologice. A organizat și susținut grupuri de sprijin pentru persoanele diagnosticate cu cancer. A coordonat timp de șapte ani proiectul „Școala Părinților“, menit să ofere informații de specialitate și sprijin viitorilor părinți. A participat, împreună cu echipa de neurochirurgi condusă de doctorul Dan Șuiaga, la operații de tip awake brain surgery. În prezent lucrează ca psihoterapeut în practica privată și nu mai locuiește în România de patru ani. Scrie articole pentru Dilema veche. La Humanitas a publicat În interior: Momente de întâlnire cu tine însuți (2022), este coautoare a volumului colectiv Suntem sănătoși la minte? Despre sănătatea psihică în România (2022) și a colaborat la volumul coordonat de Radu Paraschivescu Ce vrăji a mai făcut pisica mea: Povești care torc, miaună și cer să fie alintate (2023).

Despre Daniel David

DANIEL DAVID este psiholog practician și supervizor, profesor și cercetător în psihologie și psihoterapie. Este profesor de științe cognitive (clinice) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, profesor asociat la Icahn School of Medicine at Mount Sinai și directorul pentru cercetare al Albert Ellis Institute, SUA. Din 2016 este președintele Asociației Psihologilor din România, iar din 2020 – rectorul Universității Babeș-Bolyai. În 2019 și 2020 a fost inclus între cei mai citați 2% oameni de știință ai lumii (în sistemul Scopus), iar din 2022 este membru al Academiei Europene (Academia Europaea).

Despre Ioana Scoruș

IOANA SCORUȘ este psiholog, psihoterapeut de sorginte psihanalitică și scriitoare. A semnat rubrica „Cititorincul“ din suplimentul literar LA&I și numeroase articole și cronici în revistele Dilema veche, România literară, Convorbiri literare, Apostrof, Timpul, Orizont etc. În prezent semnează rubrica „psiho“ din revista Viața Românească. Pe lângă un volum de dialoguri cu șapte psihanaliști care şi-au practicat meseria în România în clandestinitate, înainte de 1989 (Paradoxurile psihanalizei în România, 2007), Ioana Scoruș a publicat versuri (Iubiri imperfecte, 2004), romane (Povestea unei sinucideri, 2006; Un an din viața Liubei B., 2017; Freud Museum, 2019; Ignoranță, 2022), un volum de convorbiri cu Ion Vianu (În definitiv, 2018) și Aventuri în Ţara lui Strolyx: Prima mea carte despre emoții (Humanitas Junior, 2020), cea dintâi carte pentru copii a autoarei. Contribuțiile ei se regăsesc și în volumele colective Cazuri clinice de psihiatrie (2011), De taină (2020) și Suntem sănătoși la minte? (Humanitas, 2022).

 

Fotografia autoarei © George Podoleanu

Despre Eugen Hriscu

EUGEN HRISCU a urmat studii medicale la Iași, în anul 2001, și este medic psihiatru și psihoterapeut în cadrul Clinicii ALIAT din București. Pe lângă lucrul direct cu pacienții în sesiuni individuale sau de grup, experiența sa include dezvoltarea de servicii noi și inovative în prevenirea și tratarea dependențelor de substanțe, atât sub forma de centre de tratament, cât și a unor intervenții online și în stradă. Publică, mai ales online, pe subiectul necesității reformei sistemului psihiatric românesc și consideră că marile aziluri psihiatrice ar trebui închise deoarece locul lor este în paginile cărților de istorie a medicinei.

 

Fotografia autorului © Elsworth Frobisher

Despre Vlad Stroescu

VLAD STROESCU s-a născut în 1979 și este medic psihiatru. Practică psihiatria din anul 2004. Fost medic rezident al Spitalului Obregia, a urmat un stagiu de psihiatrie de urgență în Franța, la Metz, apoi s-a întors în țară, unde, în ultimul deceniu, a continuat să profeseze cu devotament și vocație. Scrie texte despre sănătatea mintală și despre orice lucru care are legătură cu ea, menținând o rubrică regulată în publicația Viața medicală. Este colaborator al revistelor Dilema veche și Decât o revistă, dar publică și în alte locuri deschise acestui dialog delicat și necesar. Deoarece uneori scrie ficțiune, a colaborat în trecut cu Revista de povestiri, și a publicat recent o carte pentru copii, Povești somnifere, apărută la Humanitas Junior.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Suntem sănătoși la minte?
 • Subtitlu: Despre sănătatea psihică în România
 • An apariție: 2022
 • Ediție: I
 • Pagini: 152
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-7576-7
 • Colecție: în afara colecţiilor
 • Domeniu: psihologie & antropologie
 • Autor: Radu Teodorescu, Cătălina Dumitrescu, Daniel David, Ioana Scoruș, Eugen Hriscu, Vlad Stroescu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact