Închide Close

Editura Humanitas

Bersnie Glassman, Jeff Bridges, The Dude şi maestrul zen

Într-o bună zi, stând la taclale ca de obicei, maestrul zen Bernie Glassman îi spune actorului Jeff Bridges că „the Dude", personajul acestuia din filmul-cult Marele Lebowski, este considerat de mulţi budişti un maestru zen. Mai întâi, Jeff crede că prietenul său îl ia peste picior. Ce treabă are Dude, hipiotul ratat a cărui viaţă se împarte între vodcă, iarbă şi bowling, cu budismul? De aici începe un dialog degajat, a la Dude, despre câte-n lună şi-n stele – relaţii şi căsătorie, filme şi societate, stres şi umor. Pe neaşteptate însă, şueta se transformă în metafizică. Cum ne înţelegem propria identitate? Cum îi privim pe ceilalţi? Am putea trăi altfel? Din conversaţia celor doi – punctată de anecdote de pe platourile de filmare şi din viaţa personală a lui Bridges, şi potenţată de învăţăturile discrete ale lui Glassman &150; se degajă o perspectivă proaspătă asupra lumii, cu bunele şi cu relele ei. Amuzant, autoparodic, inteligent, ping-pongul iute al replicilor dintre un mare actor, câştigător al premiului Oscar, şi maestrul său spiritual oferă cea mai la îndemână şi mai lesne de înţeles introducere în filozofia zen.

Cum s-a infiltrat Dude în prietenia dintre Bridges şi Glassman? Ne-o spune cel din urmă: „L-am întâlnit pe Jeff Bridges în Santa Barbara şi-am început să ne pierdem timpul împreună, cum îi place lui să zică, de cele mai multe ori fumând trabuc. [...] Curând am descoperit că ni se va alătura des un personaj imaginar, cineva numit «the Dude». Amândurora ne-a plăcut modul lui de a vedea lucrurile, şi e distractiv să-nveţi de la cineva pe care nu-l poţi vedea. Cuvintele lui erau atât de pline de miez, încât trebuiau lămurite un pic; şi aşa a apărut cartea.“

Despre Bersnie Glassman

BERNIE GLASSMAN a întemeiat Comunitatea Zen din New York, care a devenit mai târziu Zen Peacemakers, un ordin internaţional al budiştilor implicaţi în comunitate. Fiind de mult timp profesor de zen, tot el a înfiinţat şi organizaţia Greyston Mandala, care oferă locuri de muncă, locuinţe şi programe integrate pentru a susţine persoanele defavorizate şi familiile acestora şi a le ajuta să se pună pe picioare.

Despre Jeff Bridges

JEFF BRIDGES este actor laureat al premiului Oscar, muzician şi fotograf. Este cofondator al organizaţiei End Hunger Network şi purtător de cuvânt al campaniei No Kid Hungry, desfăşurată de fundaţia Share Our Strength.

Recenzii

The Dude şi maestrul zen este, probabil, cea mai neobişnuită carte budistă din lume. La fel ca filmul, foloseşte expresii care i-ar deranja pe puritani, dar abundă de adevăruri insolite şi reflecţii năstruşnice. Seamănă cu Dude: dialogul mai divaghează, dar scoate la lumină idei personale care te iau prin surprindere – de pildă, atunci când Jeff Bridges vorbeşte despre căsnicia sa cu Sue, despre colaborarea cu celebrităţi ca Francis Ford Coppola şi Sidney Lumet sau despre cât de mult şi-a admirat tatăl.“ (Süddeutsche Zeitung)

„O carte incredibilă, în care doi prieteni vorbesc despre cum poţi avea o viaţă împlinită.“ (Huffington Post)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: The Dude şi maestrul zen
 • An apariție: 2014
 • Ediție: Editia I
 • Pagini: 212
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-4464-0
 • Colecție: în afara colecţiilor
 • Domeniu: memorialistică & diaristică
 • Autor: Bersnie Glassman, Jeff Bridges
 • Traducere: Veronica Sidon

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact