Închide Close
Viena lui Wittgenstein

Editura Humanitas

Allan S. Janik, Stephen S. Toulmin, Viena lui Wittgenstein

Din categoriile filozofie

În colecția Istoria ideilor

Studiul publicat in 1973 de Janik si Toulmin aduce o schimbare radicala de perspectiva asupra filozofiei lui Wittgenstein. Interpretarea „logica“ a Tractatus-ului, impusa de critica anglo-saxona si necontestata de nimeni vreme de 50 de ani, este inlocuita cu o interpretare „etica“. Dupa Janik si Toulmin, adevaratul sens al lucrarii filozofului austriac este de ordin existential. Ca toata gandirea lui Wittgenstein, Tractatus logico-philosophicus s-a nascut din ideile caracteristice unui anumit spatiu social si cultural: Viena sfarsitului de secol XIX si inceputului de secol XX, acelasi spatiu care a fertilizat opera lui Robert Musil, Karl Kraus, Adolf Loos, Oskar Kokoschka, Arnold Schonberg. Analiza creatiei lui Wittgenstein intreprinsa de autori se transforma astfel intr-un adevarat studiu de istorie a ideilor.traducere de Mircea Flonta
Despre Allan S. Janik
Allan S. Janik (n. 1941 in SUA, dubla cetatenie – americana si austriaca), profesor de filozofie si istorie a culturii la Forschungsinstitut Brenner-Archiv de la Universitatea din Innsbruck, este o autoritate in studiul operei si vietii lui Wittgenstein si al scolii de la Viena. A scris peste cincisprezece lucrari, intre care Introduction to Reasoning (1984), Essays on Wittgenstein and Weininger (1985), How Not To Interpret A Culture (1986), Style, Politics and the Future of Philosophy (1989), Kreatives Milieu Wien um 1900 (1993, cu E. Brix), Wittgenstein in Wien (1998), Wittgenstein's Vienna Revisited (2000), The Use and Abuse of Metaphor (2003).
Despre Stephen S. Toulmin
Stephen E. Toulmin – nascut la Londra, cu studii si doctorat in etica la Cambridge, dar acum cetatean american – este profesor de filozofie la Center for Multiethnic and Transnational Studies de la University of Southern California (Los Angeles). A publicat, printre altele, The Inner Life, the Outer Mind, The Hidden Agenda of Modernity, Beyond Theory.
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Viena lui Wittgenstein
 • An apariție: 1998
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 272
 • Format: 15x22,5 cm
 • ISBN: 973-28-0836-5
 • ISBN-10: 973-28-0836-5
 • Colecție: Istoria ideilor
 • Domeniu: filozofie
 • Autor: Allan S. Janik, Stephen S. Toulmin

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact