Închide Close
Vocabularul psihanalizei

Editura Humanitas

Jean Laplanche, J. B. Pontalis, Vocabularul psihanalizei

Aversiunea fata de psihanaliza se exprima uneori in critici violente la adresa limbajului pe care-l foloseste. Dar, ca orice stiinta, psihanaliza are nevoie de cuvinte care sa-i fie proprii. Metoda de investigatie si tratament, teorie a functionarii normale si patologice a aparatului psihic, cum ar fi putut ea sa exprime noutatea descoperirilor si a conceptelor cu care lucreaza fara sa recurga la termeni noi? Caci orice descoperire stiintifica, pana la urma, se naste nu mulandu-se pe simtul comun, ci poate tocmai impotriva lui, si dincolo de el. Scandalul psihanalizei se datoreaza nu atat locului pe care l-a acordat sexualitatii, cat introducerii structurilor fantasmatice inconstiente in teoria functionarii mentale a omului in relatia cu lumea si cu sine. Limbajul obisnuit nu are cuvinte care sa desemneze structuri si procese psihice inexistente pentru simtul comun; a trebuit asadar sa se inventeze aproximativ doua–trei sute de termeni, care prin ei insisi ofera o imagine abreviata a psihologiei adancurilor.traducere de Radu Clit, Alfred Dumitrescu, Vera Sandor si Vasile Dem. Zamfirescu
Despre Jean Laplanche
Jean Laplache, medic psihiatru si psihanalist, este cel ce coordoneaza editare operelor lui Freud in limba franceza. Intreaga sa viata a fost un promotor ardent al operei freudiene. Prin lucrarile sale incearca sa creeze noi cadre teoretice pentru psihanaliza.
Despre J. B. Pontalis
J.B. Pontalis este romancier si psihanalist, director al Nouvelle Revue de psychanalyse si coordonator al colectiei «Connaissance de l'inconscient» a editurii Gallimard.
Alte Detalii

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact