Închide Close

Editura Humanitas

Selma Lagerlöf, Împăratul Portugaliei

Din categoriile literatură

În colecția în afara colecţiilor

Premiul Nobel pentru literatură

Povestea lui Jan Andersson și a iubirii lui necondiţionate pentru singura lui fiică, Klara Gulla, este un minunat roman al dragostei paterne care transcende timpul, rațiunea şi condiţia de muritor. Pentru tatăl abandonat de copila pe care o divinizează, refugiul în nebunie e singura soluţie suportabilă. Plecată în lume ca să adune bani pentru părinţii pe cale să-şi piardă coliba, Klara se pierde în vârtejul vieţii de la oraş. A devenit împărăteasa Portugaliei şi cârmuieşte un popor fericit, îşi spune Jan. Cine altceva ar putea fi el, aşadar, dacă nu împăratul Portugaliei?Selma Lagerlöf reconstruieşte în acest roman atmosfera asprelor ţinuturi nordice, în care oameni simpli şi oneşti îşi trăiesc tăcut dramele. O poveste plină de învăţăminte pentru copii şi părinţi.

Despre Selma Lagerlöf

Selma Ottiliana Lovisa Lagerlöf (20 noiembrie 1858, Mårbacka, regiunea Värmland, Suedia - 16 martie 1940, Mårbacka), supranumită regina literaturii suedeze, a fost prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatură (1909) şi prima femeie în Academia Suedeză (1914). Încă de la 15 ani şi-a propus să devină scriitoare. În 1881 a plecat la Stockholm, unde a urmat cursurile unui liceu de fete, apoi şcoala pedagogică. Din 1885 până în 1895 a fost învăţătoare la şcoala de fete din Landskrona. În această perioadă a scris Gösta Berlings saga (1891; Povestea lui Gösta Berling), care, după o primire destul de rece în Suedia, a ajuns să se bucure de succes în urma traducerii în daneză. Faima cucerită a ajutat-o să obţină o bursă şi să călătorească (în Italia, Palestina), adunând astfel material pentru viitoarele cărţi, printre care Antikrists mirakcler (1897; Minunile Anticristului) şi Jerusalem (1901; Ierusalim). În 1904 a publicat Kristuslegender (Legende despre Isus), care s-au bucurat de succes şi continuă să fie reedi tate în perioada Crăciunului. Şi-a cucerit renumele interna ţional în primul rând datorită romanului în două volume Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1907; Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia), tradus în şaizeci de limbi. Extraordinarul talent de povestitoare pe care l-a dovedit în numeroase nuvele sau romane o înrudeşte, prin stil, cu scriitorul danez Hans Christian Andersen.

Recenzii

Împăratul Portugaliei a apărut în 1914, anul izbucnirii Primului Război Mondial... Se prea poate ca autoarea să nu-şi fi dat seama că scrisese nu numai o capodoperă, ci probabil cea mai ireproşabilă povestire din întreaga ei creaţie literară, o operă ce poate fi pusă alături de romane celebre ale lui Dostoievski şi Bernanos. Selma Lagerlöf stăpâneşte cu măiestrie subiectul şi tehnica. Nu există pagină care să nu fie citită cu viu interes şi mare emoţie.“ (Sven Stolpe)

„Cu imaginaţia ei nemaipomenită, care devine atât de minunat de concretă, Selma mi-a dăruit o înţelegere a vieţii cu mult mai clară şi mai grăitoare decât Evangheliile.“ (Ulla Isaksson)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Împăratul Portugaliei
 • An apariție: 2012
 • Ediție: I
 • Pagini: 224
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-3763-5
 • Colecție: în afara colecţiilor
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Selma Lagerlöf
 • Traducere: Liliana Donose Samuelsson

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact