Închide Close
Anarhie, stat si utopie

Editura Humanitas

Robert Nozick, Anarhie, stat si utopie

Din categoriile Știinţe sociale & politică

În colecția Societatea civilă

Cartea care l-a consacrat pe Robert Nozick – profesor de filozofie la Harvard – a fost recompensata in 1975 cu prestigiosul National Book Award. De atunci este reeditata periodic, iar extrase semnificative din ea, mai ales din capitolul care prezinta originala teorie a autorului asupra „dreptatii distributive“, sunt incluse in orice antologie anglo–saxona de etica sau filozofie politica. Anarhie, stat si utopie se afla si astazi in centrul atentiei sociologilor, politologilor si specialistilor in teoria dreptului, fiind considerata cea mai non–conformista si mai bine argumentata lucrare din domeniul filozofiei politice de orientare analitica. Robert Nozick ia in serios contestarea anarhista a legitimitatii morale a statului si considera ca intrebarea „De ce trebuie sa existe statul – si nu pur si simplu anarhia?“ constituie problema fundamentala a filozofiei politice, meritand un raspuns temeinic. Argumentele aduse de autor demonstreaza indreptatirea unui „stat minimal“, ale carui functii s-ar limita la protectia individului (de violenta, furt, inselatorie) si la asigurarea respectarii contractelor. Doar un astfel de stat, sustine Nozick, are legitimitate morala, deoarece el nu incalca „drepturile naturale“ (lockeene) ale individului, intre care dreptul la viata si cel la proprietate. traducere de Mircea Dumitru
Despre Robert Nozick
Robert Nozick (1938–2002) a studiat la Columbia University si la Princeton University, unde a obtinut si titlul de doctor in filozofie in 1963. A predat la Princeton si Rockefeller University, a fost Fulbright Scholar la Oxford (1963–1964) si Fellow la Center for Advanced Studies in Behavioral Sciences (1971–1972). Din 1969 a fost profesor la Harvard University. Prima lui carte – si cea mai cunoscuta, acum un titlu de referinta –, Anarchy, State, and Utopia, a fost premiata cu National Book Award in 1975 si l-a consacrat ca unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai scolii anglo-americane de filozofie politica. Alte lucrari: The Normative Theory of Individual Choice (1963) Coercion in Philosophy, Science and Method. Essays in Honor of Ernest Nagel (1969) Anarchy, State, and Utopia (1974) Philosophical Explanations (1981) The Examined Life (1989) The Nature Of Rationality (1993) Socratic Puzzles(1997) Invariances: The Structure of the Objective World (2001)
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Anarhie, stat si utopie
 • An apariție: 1997
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 448
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-28-0726-1
 • ISBN-10: 973-28-0726-1
 • Colecție: Societatea civilă
 • Domeniu: Știinţe sociale & politică
 • Autor: Robert Nozick

Noi apariții

Author Spotlight

Oliver Sacks

pagina autorului

OLIVER SACKS (9 iulie 1933 – 30 august 2015) s-a născut la Londra, într-o familie de medici, şi a studiat medicina la Queen's College, Oxford. La începutul anilor '60 s-a stabilit în Statele Unite, la San Francisco. Din 1965 a locuit la New York, unde a fost profesor de neurologie la Albert Einstein College of Medicine. Preocuparea sa constantă a fost lucrul cu pacienţii suferind de boli neurologice pentru a-i ajuta sa trăiască în condiţii cât mai apropiate de normalitate.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact