Închide Close
Bartleby

Editura Humanitas

Herman Melville, Bartleby

O povestire de pe Wall Street

Din categoriile literatură

În colecția Cartea de pe noptieră

"Prefer sa nu... I would prefer not to... -- si toata lumea nu mai seamana cu ce-a fost. O singura fraza, rostita de linistitul copist Bartleby -- si nimic nu mai e ca inainte. Sunteti la New York, in plin secol 19, pe Wall Street, in biroul unui avocat care stie cate ceva despre sufletul omenesc. De aceea sau poate ca doar din bunatate, le tolereaza celor trei angajati ai sai toate ciudateniile. Cand ii deschide usa lui Bartleby, avocatul nu banuieste nimic din ce i se va intampla. Observatia criticului: Filozoful Gilles Deleuze scrie un splendid studiu pornind de la formula lui Bartleby, "Prefer sa nu..."

Formula criticului: Bartleby, contemporanul nostru...

Despre Herman Melville

Herman MELVILLE (1819-1891) s-a nascut si a murit la New York si este socotit astazi unul dintre cei mai mari romancieri ai lumii. Cartile lui au darul sa incite, invita la interpretari care rareori seamana intre ele: este ca si cum povestea s-ar schimba in functie de cititor. Chiar o simpla propozitie scrisa de Melville a dat nastere la pagini intregi de comentarii critice. Cele mai celebre sunt Call me Ishmael, \"Spuneti-mi Ishmael\", inceputul capodoperei Moby Dick, si fraza lui Bartleby din povestirea cu acelasi nume, I would prefer not to, \"Prefer sa nu\". Dupa moartea tatalui, Melville s-a angajat, la 13 ani, la State Bank din New York, pe care o paraseste doi ani mai tarziu, poate din cauza unor probleme de vedere. Dupa ce-si termina liceul, unde citeste pasionat J. Fenimore Cooper, Walter Scott, Byron, si e, o vreme, invatator la tara, se angajeaza in 1839 ca mus pe un vas comercial care face drumul New York-Liverpool. Mai tarziu, Melville strabate oceanele lumii, experiente care vor trece in scrierile lui. Cunoscut pentru cartile lui de inceput, publicate inainte de mijlocul secolului 19, este putin inteles in momentul aparitiei romanului cu nervuri alegorice Moby Dick sau balena (1851). Un post de functionar la vama ii asigura un trai modest spre sfarsitul vietii. Faima lui literara a scazut dramatic, astfel ca, intr-un dictionar de autori americani din 1898, e prezentat ca: \"Un autor din New York City, ani in sir functionar la vama; scrierile lui de tinerete au fost extrem de populare, dar aproape uitate inaintea mortii autorului.\" Abia in anii '20 ai secolului 20 este redescoperit si plasat la locul lui de astazi. SCRIERI PRINCIPALE: Typee (1846), Omoo (1847), Redburn (1849), White Jacket (1850), Moby Dick or the Whale (1851), Bartleby, the Scrivener: a Story of Wall Street (1853), John Marr and Other Sailors (1888) etc.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Bartleby
 • Subtitlu: O povestire de pe Wall Street
 • An apariție: 2007
 • Ediție: I
 • Pagini: 116
 • Format: 11z18 cm
 • ISBN: 978-973-50-1614-2
 • ISBN-10: 978-973-50-1614-2
 • Colecție: Cartea de pe noptieră
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Herman Melville
 • Traducere: Petre Solomon

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact