Închide Close
Cartea aurului

Editura Humanitas

Galia Maria Gruder, Cartea aurului

În colecția Humanitas practic

Povestea aurului este la fel de veche ca istoria omenirii si originile miturilor despre aur pot fi gasite pe toate continentele. Rar, fastuos, inalterabil, usor de prelucrat, aurul a devenit pe intreaga planeta un simbol al puterii si bogatiei. Pentru ca i s-au atribuit calitati divine, s-a nascut o mistica a aurului. Iar dorinta de a poseda pretiosul metal al zeilor a trezit patimi teribile, urmate adesea de nelegiuiri si crime. Exista un aur „bun“ si un aur „malefic“, si ambelor li s-a consacrat o vasta literatura. In aceasta carte cadou de mici dimensiuni, autoarea a ales, ca fragmente semnificative din milenara poveste a aurului, acele secvente de început, aflate la limita dintre mit si istorie, referitoare la civilizatiile antice din bazinul mediteranean. Vom citi despre vechile expeditii dupa aur, cum a fost cea a argonautilor, despre folosirea aurului pentru confectionarea obiectelor liturgice, mentionata in Vechiul Testament, ori despre aurul transformat, potrivit Noului Testament, in dar aniversar; si vom afla ce rol a jucat aurul în vechea istorie a meleagurilor noastre. Cartea aurului e ilustrata cu imaginile unor exponate unicat de aur nativ si obiecte antice din aur, existente în muzeele din Bucuresti, Baia Mare si Brad.
Despre Galia Maria Gruder
Galia Maria Gruder a copilarit la conacul mosiei parintesti din Basarabia, indrumata indeaproape de tatal ei. La fel ca el, urma sa aiba o dubla vocatie: stiinta exacta si cultura umanista. A studiat concomitent chimia industriala la Politehnica si filologia moderna la Universitate, in Bucuresti. In calitate de cercetator specializat in cristale dure si metale neferoase, a avut o activitate stiintifica remarcabila, cu multe rezultate originale: a obtinut, de pilda, pentru prima oara in Romania, un metal rar cu un nume care-i parea predestinat, galiul. A publicat carti si zeci de articole de specialitate, a sustinut comunicari la conferinte din tara si internationale, dar n-a incetat, in tot acest timp, sa scrie pagini de literatura, inclusiv povestiri SF – unele premiate. Pasiunea Galiei sunt cristalele, iar dintre ele pietrele pretioase, obiecte supuse legilor riguroase ale stiintei, dar avand totodata o fascinanta istorie culturala. Din aceasta pasiune s-au nascut, rand pe rand, De la silex la diamante sintetice (Ed. Tineretului, 1960), Povestea unui cristal de sare (Ed. Tineretului, 1967), Familia diamantului (Ed. Stiintifica, 1968), Stralucire si destin: o istorie a pietrelor pretioase (Ed. Tritonic, 2000), iar acum Cartea nestematelor. Galia locuieste impreuna cu sotul ei, graficianul Burschi Gruder, in Bucuresti.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Cartea aurului
  • An apariție: 2005
  • Ediție: Editia I
  • Pagini: 200
  • Format: 10.5X15.5 cm
  • ISBN: 973-50-1034-8
  • ISBN-10: 973-50-1034-8
  • Colecție: Humanitas practic
  • Autor: Galia Maria Gruder

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact