Închide Close
Cursa pe contrasens

Editura Humanitas

Radu Vasile, Cursa pe contrasens

Politica e un joc de sah. Putini sunt cei care s-au asezat la masa de joc, si inca mai putini cei pentru care miza fiecarei mutari e interesul national. Despre toate acestea informatiile sunt aproape de fiecare data indirecte sau tin de scandalul de presa. Iar atunci cand se hotarasc sa-si publice amintirile, grija politicienilor e sa pozeze elegant, sa-si justifice gesturile. Fac apel la cele mai generale si nobile principii, dar trec sub tacere dilemele jocului si cinismul inerent regulilor lui. Totul pare vag si abstract ori intra in domeniul senzationalului gazetaresc, iar mecanismele puterii raman mereu in ceata. In aceasta privinta, Cursa pe contrasens e o exceptie. Amintirile lui Radu Vasile sunt versiunea dezinhibata a fostului prim-ministru asupra jocului politic de la noi si asupra evenimentelor-cheie din perioada guvernarii sale: mineriada din ianuarie 1999, scadenta datoriei externe a Romaniei, conflictul din Kosovo, raporturile delicate cu propriul partid si cu presedintia. Probabil ca multi vor resimti acut perspectiva fatalmente subiectiva a autorului. Dar daca istoria e in mare parte un document al subiectivitatii celor care au facut-o, atunci pentru oricine vrea sa inteleaga ultimii 12 ani ai istoriei noastre paginile acestea sunt de neocolit.
Despre Radu Vasile
Nascut la 10 octombrie 1942, la Sibiu. Absolvent al Facultatii de Istorie, Universitatea Bucuresti (1967), doctor in stiinte economice (1977), profesor universitar la ASE (1993), prim-ministru al Romaniei (1998–1999). Autor a numeroase lucrari in domeniul istoriei economiei; autor al romanului Fabricius si al volumelor de poezii Pacientul roman si Echilibru in toate.
Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact