Închide Close
Eseu despre experienta mortii

Editura Humanitas

Paul Ludwig Landsberg, Eseu despre experienta mortii

În colecția Phi

Incercarea de afla ce inseamna moartea pentru om nu este facuta aici de pe pozitii strict intelectualiste. Autorul isi propune sa tina cont in cercetarea sa in primul rand de experienta, de una deopotriva fenomenologica si crestina. Moartea nu poate fi experimentata cu adevarat decat concret, deci mai curand personal decat colectiv. Fara revelatia persoanei, fara purcederea pe drumul unei intense individualizari, marcate christic, moartea nu poate fi inteleasa si simtita decat la un nivel abstract, ba chiar superficial. Nu este insa vorba de o traire a mortii in litera carnii, ci de o traire in orizontul mortii, care sa mijloceasca eliberarea de moarte, altfel spus, care sa deschida catre nemurire. Autorul respinge hotarat conceperea trecerii in moarte ca aneantizare fara rest atat a sufletului, cat si a corpului. Patruns de spirit religios si mai ales de duhul religiei crestine, el vede moartea efectiva a trupului – dar mai ales mortile sufletesti succesive pe care le experimenteaza constient persoana – drept trepte pe care omul trebuie sa le urce ca sa poata invinge, intr-un final, moartea si sa renasca astfel in lumea spiritului.Traducere din franceza de Marina Vazaca
Despre Paul Ludwig Landsberg
Paul-Ludwig Landsberg s-a nascut la 3 decembrie 1901. Profesor la Universitatile din Bonn, Barcelona si Paris. S-a remarcat prin lucrari fundamentale de sociologie a stiintei si cunoasterii. Analizele sale privind experienta mortii au fost preluate de antropologia filozofica. Opera: Wesen und Bedeutung der platonischen Akademie (Esenta si importanta Academiei platoniciene), 1923; Pascals Berufung (Vocatia lui Pascal), 1929; Zur Soziologie der Erkenntnistheorie (Contributii la sociologia teoriei cunoasterii) in Schmollers Jahrbuch, 1931; Einfuhrung in die philosophische Antropologie (Introducere in antropologia filozofica), 1934, 1959; Essai sur l'experience de la mort suivi de Le probleme moral du suicide (Eseu despre experienta mortii urmat de Problema morala a sinuciderii), 1937, 1951. Moare in lagarul de la Oranienburg, la 2 aprilie 1944.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Eseu despre experienta mortii
  • An apariție: 2006
  • Ediție: Editia a II-a
  • Pagini: 164
  • Format: 11X18 cm
  • ISBN: 973-50-1143-3
  • ISBN-10: 973-50-1143-3
  • Colecție: Phi
  • Autor: Paul Ludwig Landsberg

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact