Închide Close

Editura Humanitas

Lea Jacobson, Floare de noapte, floare de bar

Viaţa mea în lumea erotică subterană a Japoniei moderne

Autoarea, o tânără intelectuală americană, soseşte în Japonia pentru un sejur de doi ani. Concediată din slujba de profesoară de engleză, Lea devine hostesă într-un club de noapte din Tokio. Un soi de gheişă, dar neaparat străină, un fenomen nou, tipic pentru oraşul japonez modern: „Noi vindem, de fapt, iluzii. Dar ceea ce deosebeşte hostesa de gheişă este natura acestor iluzii. În timp ce gheişa rămâne o relicvă culturală, hostesa este modernă şi exotică. Gheişa beneficiază de o educaţie riguroasă: muzică tradiţională japoneză, dans, bune maniere. Iluzia se referă, în cazul ei, la autenticitate. Hostesa străină oferă, în schimb, iluzia evadării din canoanele rigide ale societăţii japoneze“, scrie Lea Jacobson.Lea va pătrunde într-un univers deopotrivă strălucitor şi pustiitor. Noapte de noapte, ea va hrăni fantasmele erotice ale bărbaţilor din „lumea plutitoare“ a metropolei. Îşi va pierde identitatea printre diversele roluri pe care e obligată să le interpreteze, va ceda exceselor de tot felul - alcool, automutilare, dependenţă emoţională – şi va avea impresia că nu mai poate evada din acest stil de viaţă care altadată o încântase, din această stranie cultură a fanteziei.

Despre Lea Jacobson

LEA JACOBSON este absolventă a Universităţii McGill din Montréal, cu o diplomă în engleză-japoneză. De asemenea, a obţinut o diplomă de master în studii orientale. În Japonia, a lucrat ca profesoară de engleză la o grădiniţă din Yokosuka, apoi ca hostesă de bar şi street performer în Tokyo. În prezent, este traducător şi profesor în capitala Japoniei, unde locuieşte împreună cu logodnicul ei.

Recenzii

„O poveste adevărată, ingenuă şi seducătoare.“ (Booklist)

„Acest volum de memorii dezvăluie o latură mai rar întrezărită a culturii japoneze: «lumea plutitoare» a vremelniciei şi a satisfacţiei imediate. Iată o lectură pe care o vor savura toţi cei fascinaţi de underworld-ul neaşteptat de lasciv al unei culturi altminteri puritane...“ (Kirkus Reviews)

„O perspectivă şocantă, dar onestă asupra unei părţi din Japonia pe care puţini străini reuşesc s-o cunoască... O lectură absolut pasionantă.“ (Karin Muller, specialistă în cultura japoneză)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Floare de noapte, floare de bar
 • Subtitlu: Viaţa mea în lumea erotică subterană a Japoniei moderne
 • An apariție: 2009
 • Ediție: I
 • Pagini: 336
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-2504-6
 • Colecție: Memorii/Jurnale/Biografii
 • Domeniu: memorialistică & diaristică
 • Autor: Lea Jacobson
 • Traducere: Andreea Popescu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact