Închide Close

Editura Humanitas

Marcus Chown, Magicienii

Minți geniale și miracolul central al științei

Din categoriile ştiinţă

În colecția Ştiinţă

Traducere de Walter Fotescu

 

De cele mai multe ori cunoașterea științifică se lărgește evoluând treptat, din aproape în aproape, dar există și momente de magie, când, fără ajutorul observațiilor sau al dovezilor experimentale, minți strălucite ajung să facă predicții care plonjează adânc în necunoscut, stârnind stupoarea comunității științifice. Așa s-a întâmplat când Le Verrier a dedus nu doar existența planetei Neptun, ci și locul ei pe firmament, când Maxwell sau Dirac au găsit celebrele lor ecuații, când Pauli a prezis existența neutrinului ori când Higgs a identificat mecanismul prin care particulele elementare capătă masă. Toate acestea au fost cu putință grație curajului inte­lectual al acelor magicieni care au crezut ferm în capacitatea matematicii de a descrie realitatea fizică.

 

Știind să creeze suspans ca un autor de romane polițiste, Marcus Chown spune în Magicienii povestea acestor descoperiri uimitoare urmărind în paralel peripețiile teoreticienilor care au făcut predicțiile și cele ale experimentatorilor care, uneori multe decenii mai târziu, le-au confirmat. Pe lângă faptul că e o lectură captivantă, cartea lui Chown prezintă într-o manieră clară și accesibilă noțiuni subtile de fizică fundamentală și marile probleme rămase încă nerezolvate.

 

„Magia centrală a științei pare miraculoasă fiindcă nimeni nu știe de ce funcționează. Predicțiile fizicienilor decurg din formule matematice, sau «ecuații», care se constată că descriu aspecte ale universului. Dar nimeni nu știe de ce asemenea ecuații descriu atât de bine lumea fizică sau, pentru a-l parafraza pe Eugene Wigner, fizician austriac din secolul XX, de ce matematica este atât de eficace în științele naturii.“ — MARCUS CHOWN

 

„Una dintre cele mai bine scrise cărți despre fizică din câte am citit vreodată. Extrem de lămuritoare.“ — Popular Science

Despre Marcus Chown

MARCUS CHOWN (n. 1959) a studiat fizica la Universitatea Queen Mary din Londra, iar apoi la Institutul de Tehnologie din California, unde l‑a avut ca profesor pe Richard Feynman. S‑a specializat în astrofizică și a scris numeroase cărți de știință destinate publicului larg. Este consultant pentru cosmologie al revistei New Scientist.

 

Fotografia autorului © Eleanor Crow

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Magicienii
 • Subtitlu: Minți geniale și miracolul central al științei
 • An apariție: 2022
 • Ediție: I
 • Pagini: 280
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-7694-8
 • Colecție: Ştiinţă
 • Domeniu: ştiinţă
 • Autor: Marcus Chown
 • Traducere: Walter Fotescu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact