Închide Close

Editura Humanitas

Alice Roberts, Marea șansă a existenței

Evoluția și dezvoltarea omului

Din categoriile ştiinţă

În colecția Ştiinţă

Simplul fapt că existăm este o mare șansă. Suntem rezultatul unei înlănțuiri de evenimente extraordinare și improbabile: mamiferele au avut norocul de a le supraviețui dinozaurilor; un mic grup de primate a sfidat condițiile vitrege și a reușit să supraviețuiască, acum câteva milioane de ani, în savanele Africii; și, nu în ultimul rând, am avut șansa ca părinții noștri să se întâlnească. Alice Roberts explorează deopotrivă corpul uman și trecutul nostru evolutiv și se folosește de ultimele descoperiri în embriologie și paleontologie pentru a decodifica urmele pe care le-a lăsat evoluția omului atât în fazele prin care trece embrionul, cât și în anatomia corpului adult. Părțile corpului sunt explorate pe rând, pentru a elucida legătura dintre strămoșii noștri și omul modern. Felul în care se dezvoltă părțile corpului încă din uter și funcționarea lor în timpul vieții adulte reflectă istoria speciei umane și sunt calea spre a înțelege locul pe care-l ocupăm în marele arbore al vieții.

„În stilul ei foarte personal, Alice Roberts spune o poveste care ne apropie de strămoșii noștri, de începuturile noastre ca organisme monocelulare – și ni se dezvăluie totodată drept un autor plin de farmec.“ (Richard DAWKINS)

„Personajul principal din poveste ești, de fapt, TU. E vorba despre moștenirea ta evolutivă și despre dezvoltarea ta embrionară, în timpul căreia ai crescut și te-ai schimbat până ai căpătat formă umană. Aceasta e cea mai bună poveste despre creație, fiindcă este adevărată. Și, în plus, e plină de revelații destul de bizare.“ (Alice ROBERTS)

Despre Alice Roberts

ALICE ROBERTS s-a născut în 1973 la Bristol şi a studiat medicina la Cardiff University, unde a obţinut diplome în chirurgie şi în anatomie. A lucrat apoi timp de 18 luni ca medic pentru National Health Service, înainte să devină lector la departamentul de anatomie al Bristol University, unde a predat mai bine de zece ani. A făcut cercetări în domeniul antropologiei biologice, fiind interesată de ceea ce ne spun fosilele despre evoluţia omului şi despre diversitatea speciilor umane. În 2008 şi-a obţinut doctoratul în paleopatologie (studiul bolilor la fosilele umane). În 2012 a fost prima persoană care a ocupat catedra de public engagement in science la Birmingham University. În prezent, predă anatomia evoluţionistă şi clinică la Bristol University şi conduce departamentul de anatomie al unei şcoli de chirurgie organizate de National Health Service. În pararel cu cariera universitară şi ştiinţifică, Alice Roberts este şi un prolific realizator de televiziune. A debutat ca specialist în fosile umane în emisiunea Time Team de pe Channel 4, în 2001. A făcut parte din echipa iniţială de prezentatori ai emisiunii Coast, de la BBC Two, unde a prezentat programe precum Don’t Die Young, The Incredible Human Journey (un documentar despre migraţia primilor oameni moderni), Wild Swimming, Digging for Britain, Horizon (Are We Still Evolving?), Origins of Us, Wooly Mammoth şi Prehistoric Autopsy. Este, de asemenea, gazda emisiunii pe probleme de mediu de la Radio 4. A participat la realizarea producţiei BBC Ice Age Giants, unde a examinat biologia unor specii dispărute. Pe lângă articole şi lucrări ştiinţifice, Alice Roberts a scris mai multe cărţi de popularizare a ştiinţei şi semnează rubrica de ştiinţă în The Observer. Trei dintre cărţile ei au ca punct de pornire emisiuni de televiziune – Don’t Die Young: An Anatomist’s Guide to Your Organs and Your Health (2007), The Incredible Human Journey (2009) şi The Celts: Search for a Civilisation (2015). A mai publicat The Complete Human Body (2010) şi Evolution: The Human Story (2011) – două volume ilustrate care explorează anatomia şi evoluţia umană.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Marea șansă a existenței
 • Subtitlu: Evoluția și dezvoltarea omului
 • An apariție: 2016
 • Ediție: I, ilustrată
 • Pagini: 392
 • Format: 14,5x20.5 cm
 • ISBN: 978-973-50-5450-2
 • Colecție: Ştiinţă
 • Domeniu: ştiinţă
 • Autor: Alice Roberts
 • Ilustraţii: Alice Roberts
 • Traducere: Anca Bărbulescu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact