Închide Close

Editura Humanitas

Iancu Bălăceanu, Memoriile unui pașoptist-model

Amintiri politice și diplomatice, 1848–1903

Ediție de Georgeta Filitti

 

„Iancu Bălăceanu este paşoptistul-model: vlăstar al unei mari familii muntene, studiază la Paris – unde se pătrunde de ideile liberale, audiind cursurile corifeilor generației de la '48 –, militează în societăţi studenţeşti, cochetează cu mazzinismul şi îşi face o sumedenie de relaţii ce îi vor folosi mai apoi în cariera diplomatică. Abia ieşit din adolescenţă, revine în ţară, şi soarta îl aruncă în tabăra revoluţiei. După o trecere fulgurantă prin Bucureştii în plină revoltă, e numit, peste noapte, prefect de Câmpulung. Faptele de atunci, precum şi cei nouă ani petrecuţi într-un exil aventuros, punctat cu misiuni secrete în slujba sultanului – și a cauzei naționale românești – împreună cu prietenii Ion Ghica și Nicolae Bălcescu, îi conferă o aură de revoluţionar. Imediat după Unire se implică într-o serie de misiuni diplomatice delicate. Dintre acestea, esențială este aducerea lui Carol de Hohenzollern pe tronul tânărului principat, în care joacă un rol determinant - un adevărat roman polițist. În deceniile următoare, Iancu Bălăceanu va fi, pe rând, ministru plenipotențiar al României în capitalele puterilor europene, la Paris, Viena, Roma, Constantinopol, Londra. Memoriile sale, extrem de dense, presărate cu portrete memorabile ale marilor oameni din cea de-a doua jumătate a secolului XIX și cu nuclee narative de la care pot porni tot atâtea filme de aventuri, fixează figura unui personaj exemplar din deceniile în care România se construia." — GEORGETA FILITTI

Despre Iancu Bălăceanu

ION (IANCU) BĂLĂCEANU (1828-1914), membru al uneia dintre marile familii muntene, este un reprezentant de frunte al generației care a construit România modernă. Studiază la Paris, unde îi audiază pe Saint‑Marc Girardin, Edgar Quinet, Jules Michelet și Lamartine. La doar 20 de ani slujește Revoluția ca prefect de Muscel, apoi pleacă într‑un exil aventuros, punctat cu misiuni secrete în slujba sultanului - și a cauzei naționale românești - împreună cu prietenii Ion Ghica și Nicolae Bălcescu. În 1859 îndeplinește funcția de prefect al Poliției Bucureștilor; de‑a lungul vieții se va găsi și în diverse posturi ministeriale (ministru al controlului, în 1860, sau ministru al afacerilor externe, în 1876). Definitorie însă pentru această viață în serviciul statului român este cariera diplomatică, începută în 1859 cu o misiune în Italia, în plin război franco‑italo-austriac, continuată în 1866 ca agent diplomatic la Paris, unde joacă un rol determinant în aducerea lui Carol de Hohenzollern pe tronul tânărului principat, și încununată, în calitate de ministru plenipotențiar, cu șederile la Viena (1878-1882), Roma (1882-1884), Paris (1884-1885), Constantinopol (1886-1888) și Londra (1893-1910).

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Memoriile unui pașoptist-model
 • Subtitlu: Amintiri politice și diplomatice, 1848–1903
 • An apariție: 2019
 • Ediție: I
 • Pagini: 376
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978‑973‑50‑5170‑9
 • Colecție: Memorii/Jurnale/Biografii
 • Domeniu: istorie, memorialistică & diaristică
 • Autor: Iancu Bălăceanu
 • Introducere: Georgeta Filitti
 • Traducere şi note: Georgeta Filitti

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact