Închide Close
Miercurea Cenusii

Editura Humanitas

Ethan Hawke, Miercurea Cenusii

Din categoriile literatură

În colecția Raftul întâi

Spune-mi cu cine calatoresti ca sa-ti spun cine esti – cam asa ar suna motoul cel mai intim al acestui deja celebru road novel american. Jimmy Heartsock isi paraseste iubita ca sa mai guste o vreme din binecuvantarile vietii de burlac, dar se razgandeste, dezerteaza si ajunge la timp ca s-o ceara de nevasta. Nu, nu aici se termina romanul, ci aici incepe: cei doi pornesc intr-o lunga calatorie, din Albany, prin New Orleans si Ohio, pana in Texas, iar drumul in sine devine, in mod firesc, drum spre sine. Cele doua personaje gandesc cu voce tare, isi diseca emotiile, isi spun gafait si printre picaturi istoriile personale si se privesc mereu, rasturnat, in ochii celuilalt. Erotismul e un teatru de oglinzi, in care actorii isi regizeaza propria supravietuire. In spatele prozei lui Ethan Hawke se ghicesc accentele „idolilor“ – J.D. Salinger sau Jack Kerouak – dar nu ele dau tonul. Cum in Hawke traiesc si scriitorul, si actorul, din acest metisaj se naste o grija maniacala pentru personaj. Care e atat de „in voce“, incat va oferi si celor mai rafinati dintre cititori placeri vinovate. traducere de Radu Popa
Despre Ethan Hawke
„As vrea sa-l vad pe Quentin Tarantino regizand Julius Caesar“, declara Eihan Hawke intr-un interviu recent. Afirmatia, destul de neortodoxa, e caracteristica pentru felul in care actorul s-a impus ca una dintre cele mai distincte voci din noua cinematografie. Ethan Hawke s-a nascut la 6 noiembrie 1970, in Austin, Texas si a urcat fulminant treptele celebritatii hollywoodiene, cu roluri ca cele din Dead Poets Society (1989), Reality Bites (1994), Before Sunrise (1995), Gattaca (1997), Great Expectations (1998), Hamlet (2000), Training Day (2001) – care i-a adus si o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar – sau Taking Lives (2004). Joaca insa si teatru, pe Broadway si nu numai, fiind chiar co-fondator si director artistic al companiei Malaparte, din New York. De altfel, Hawke a studiat actoria la British Theatre Association, in Londra si la Carnegie Mellon University, in Pittsburgh. Pentru publicul roman, surpriza este ca Ethan Hawke scrie si literatura. Dupa primul roman, mai mult autobiografic, The Hottest State (1997), urmeaza in 2002 Ash Wednesday, o carte care s-a bucurat de mare succes atat peste ocean, cat si in Europa.
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Miercurea Cenusii
 • An apariție: 2005
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 248
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-50-0964-1
 • ISBN-10: 973-50-0964-1
 • Colecție: Raftul întâi
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Ethan Hawke

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact