Închide Close
Obisnuit si neobisnuit in viata de zi cu zi. Fenomenologia situatiei si critica heideggeriana a conceptului de valoare

Editura Humanitas

Christian Ferencz-Flatz, Obisnuit si neobisnuit in viata de zi cu zi. Fenomenologia situatiei si critica heideggeriana a conceptului de valoare

Fenomenologia situatiei si critica heideggeriana a conceptului de valoare

Din categoriile filozofie

În colecția Academica

Ceea ce incercam aici este o reconstructie hermeneutica a polemicii purtate de Martin Heidegger impotriva conceptului de „valoare", concept ce se afla la apogeul popularitatii sale in perioada cand el isi facea debutul academic si filozofic. Tema valorii nu se inscrie printre motivele centrale ale lui Heidegger: ea nu se numara nici printre subiectele sale „pozitive" predilecte (precum viata factica, timpul, fiinta, adevarul sau istoricitatea) si nici printre cele „negative" (precum caderea, metafizica sau tehnica), ci ea este, de netagaduit, un subiect secundar in orizontul intereselor sale tematice. Dar daca e adevarat ca o veritabila analiza fenomenologica ar trebui sa fie mai atenta la „maruntis" decat la bancnotele mari, asa cum credea Husserl, poate ca incercarea noastra de a „face socoteala" unei parti din maruntisul heideggerian se va dovedi a nu fi cu totul inutila. In fond, in filozofie orice trivialitate ascunde o problematica esentiala. (Christian Ferencz-Flatz)

Despre Christian Ferencz-Flatz

Christian FERENCZ-FLATZ (n. 1981), este cercetător al Institutului de Filozofie Alexandru Dragomir / Societatea Română de Fenomenologie. Şi-a încheiat studiile doctorale în 2008 la Facultatea de Filozofie a Universităţii din Bucureşti cu o teză dedicată conceptului de „situaţie" în filozofia tânărului Heidegger. A publicat numeroase studii şi articole în Husserl Studies, Studia Phaenomenologica, Phänomenologische Forschungen, Tijdschrift voor Filosofie ş.a. A tradus în limba română din Martin Heidegger (Ontologie. Hermeneutica facticităţii, Humanitas, 2008) şi Edmund Husserl (Idei privitoare la o fenomenologie pură şi o filozofie fenomenologică, Humanitas, 2011; Criza ştiinţelor europene şi fenomenologia transcendentală, Humanitas, 2011; Experienţă şi judecată, Humanitas, 2012). Este autorul a două monografii: Obişnuit şi neobişnuit în viaţa de zi cu zi: Fenomenologia situaţiei şi critica conceptului de valoare la Martin Heidegger (Humanitas, 2009) şi Retro. Amorse pentru o fenomenologie a trecutului (Humanitas, 2014).

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Obisnuit si neobisnuit in viata de zi cu zi
 • Subtitlu: Fenomenologia situatiei si critica heideggeriana a conceptului de valoare
 • An apariție: 2009
 • Ediție: I
 • Pagini: 356
 • Format: 13 x 20 cm
 • ISBN: 978-973-50-2427-7
 • Preț: 39 lei
 • Colecție: Academica
 • Domeniu: filozofie
 • Autor: Christian Ferencz-Flatz
 • Redactare: Dodu Dragos

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact