Închide Close
Povestire despre Antichrist

Editura Humanitas

Vladimir Soloviov, Povestire despre Antichrist

În colecția Seria Religie

Una dintre cele mai importante probleme tratate in aceasta lucrare este aceea a raului: este raul ceva real, ori nu? In functie de raspunsul dat, se poate afla cum anume trebuie luptat impotriva lui, sau daca nu cumva lupta nici nu mai e necesara. Filozoful rus e convins ca raul se poate ascunde sub masca neimpotrivirii la rau, a unei pripite impacari cu el, ca raul se manifesta mai abitir din momentul in care nici nu mai este recunoscut ca atare. Cartea poate fi citita si ca o polemica a lui Vladimir Soloviov cu Lev Tolstoi, cel din urma fiind acuzat indirect de erezie, de pregatirea venirii lui Anticrist prin promovarea unui „crestinism“ in care importanta Mantuitorului este minimalizata. Imparatia cerurilor pare a nu putea fi pregatita decat prin intelegerea si denuntarea camuflarii lui Anticrist in crestinism. Insa cat de mult trebuie intetita lupta dintre bine si rau si ce pret vor avea de platit oamenii pentru victoaria finala a binelui?Traducere din rusa de Dana Cojocaru
Despre Vladimir Soloviov
Vladimir Soloviov (1853–1900) este intemeietorul „liniei“ existential-crestine din cugetarea rusa de la sfarsitul secolului al XIX-lea si prima jumatate a secolului XX. De la el se revendica fratii S. si E. Trubetkoi, S. Bulgakov, N. Berdiaev, P. Florenski, S. Frank s.a. Este recunoscut unanim astazi drept cel mai de seama ganditor al Rusiei, magistrul filozofiei sistematice rusesti. Numele lui este adesea alaturat celor ale lui Dostoievski, de care l-a legat o nedezmintita prietenie, si Tolstoi, de care s-a despartit in felul de a interpreta crestinismul. Opere principale: Criza filozofiei occidentale (1875) Temeiurile filozofice ale constiintei unitare (1877) Lectii despre Dumnezeu-umanitate (1878–1881) Rusia si Biserica universala (1883) Evreitatea si problema crestina (1884; trad. rom. Humanitas, 1992) Frumusetea in natura (1887) Problema nationala in Rusia (1883–1891) Trei dialoguri despre sfarsitul istoriei universale (1900; trad. rom. Humanitas, 1992)
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Povestire despre Antichrist
  • An apariție: 2005
  • Ediție: Editia I
  • Pagini: 216
  • Format: 13X20 cm
  • ISBN: 973-50-0842-4
  • ISBN-10: 973-50-0842-4
  • Colecție: Seria Religie
  • Autor: Vladimir Soloviov

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact