Închide Close
Scrisori filozofice catre o doamna

Editura Humanitas

Piotr Ceaadaev, Scrisori filozofice catre o doamna

urmate de Apologia unui nebun

Din categoriile filozofie

În colecția în afara colecţiilor

Cele opt Scrisori filozofice catre o doamna redactate in franceza alcatuiesc opera capitala a lui Piotr Ceaadaev, unul dintre intemeietorii gandirii filozofice ruse moderne, inclus conventional in gruparea "occidentalista", opusa celei "slavofile". Publicarea "Scrisorii intai" in Rusia, in 1836, a provocat un imens scandal. Invinuit de antipatriotism si declarat nebun, Ceaadaev a fost tinut sub paza politieneasca si supraveghere medicala, in domiciliu fortat, avand interdictia, pana la sfarsitul zilelor, de a-si mai tipari scrierile. Asa se face ca manuscrisele Scrisorilor filozofice, descoperite tarziu in arhivele rusesti, au fost publicate in integralitatea lor, in originalul francez, abia in a doua jumatate a secolului XX. Prima lor editie romaneasca a aparut la Humanitas in 1993. "Patrunderea intarziata a gandirii lui Ceaadaev in circuitul actual de idei -- scrie Ion Ianosi in prefata acestui volum -- ii confera o neasteptata contemporaneitate; caci, fortand de buna seama nota, am putea vorbi despre un particular existentialism crestin, unul care ia insa act de esentele lumii in care omul se vede constrans sa-si redobandeasca libertatea. Aceasta situare il apropie pe Ceaadaev de ilustri cugetatori occidentali ai vremii noastre, indeosebi francezi; dupa cum justifica si intemeierea, recunoscuta sau ignorata, a unei linii specifice in cadrul meditatiei rusesti, urcand prin decisivele contributii ale lui Soloviov pana la discipolii sau adeptii sai din perioada interbelica si urmatoare."
Despre Piotr Ceaadaev

PIOTR Iakovlevici CEAADAEV (1794–1856) este unul dintre întemeietorii gândirii filozofice ruse moderne, convenţional integrat grupării „occidentaliste“, opusă „slavofililor“. Se naşte la Moscova într‑o bogată familie nobiliară, frecventează universitatea moscovită, participă la campaniile împotriva lui Napoleon, trăieşte în Occident între 1823 şi 1826; după revenirea în Rusia elaborează, până în 1830, opera sa capitală, cele opt Scrisori filozofice către o doamnă. Apariţia „Scrisorii întâi“ în revista Telescop declanşează în 1836 un scandal răsunător. Autorul este învinuit de antipatriotism, declarat nebun, ţinut cu domiciliu forţat sub pază poliţienească şi supraveghere medicală zilnică, interzicându‑i‑se până la sfârşitul zilelor orice altă publicare. Nu reuşeşte astfel să tipărească nici Apologia unui nebun (1836–1837), în care îşi explică „occidentalismul“ ca fiind întru totul patriotic. Manuscrisele Scrisorilor filozofice, descoperite târziu în arhivele ruseşti, aveau să vadă lumina tiparului în integralitatea lor, în originalul francez, abia în 1966 şi 1970.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Scrisori filozofice catre o doamna
 • Subtitlu: urmate de Apologia unui nebun
 • An apariție: 2007
 • Ediție: editia a II-a
 • Pagini: 196
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-1429-2
 • ISBN-10: 978-973-50-1429-2
 • Colecție: în afara colecţiilor
 • Domeniu: filozofie
 • Autor: Piotr Ceaadaev

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact