Închide Close
Scrisori filozofice catre o doamna

Editura Humanitas

Piotr Ceaadaev, Scrisori filozofice catre o doamna

urmate de Apologia unui nebun

Din categoriile filozofie

În colecția în afara colecţiilor

Cele opt Scrisori filozofice catre o doamna redactate in franceza alcatuiesc opera capitala a lui Piotr Ceaadaev, unul dintre intemeietorii gandirii filozofice ruse moderne, inclus conventional in gruparea "occidentalista", opusa celei "slavofile". Publicarea "Scrisorii intai" in Rusia, in 1836, a provocat un imens scandal. Invinuit de antipatriotism si declarat nebun, Ceaadaev a fost tinut sub paza politieneasca si supraveghere medicala, in domiciliu fortat, avand interdictia, pana la sfarsitul zilelor, de a-si mai tipari scrierile. Asa se face ca manuscrisele Scrisorilor filozofice, descoperite tarziu in arhivele rusesti, au fost publicate in integralitatea lor, in originalul francez, abia in a doua jumatate a secolului XX. Prima lor editie romaneasca a aparut la Humanitas in 1993. "Patrunderea intarziata a gandirii lui Ceaadaev in circuitul actual de idei -- scrie Ion Ianosi in prefata acestui volum -- ii confera o neasteptata contemporaneitate; caci, fortand de buna seama nota, am putea vorbi despre un particular existentialism crestin, unul care ia insa act de esentele lumii in care omul se vede constrans sa-si redobandeasca libertatea. Aceasta situare il apropie pe Ceaadaev de ilustri cugetatori occidentali ai vremii noastre, indeosebi francezi; dupa cum justifica si intemeierea, recunoscuta sau ignorata, a unei linii specifice in cadrul meditatiei rusesti, urcand prin decisivele contributii ale lui Soloviov pana la discipolii sau adeptii sai din perioada interbelica si urmatoare."
Despre Piotr Ceaadaev
Piotr Iakovlevici Ceaadaev (1794–1856) este unul dintre intemeietorii gandirii filozofice ruse moderne, conventional integrat gruparii „occidentaliste“, opusa „slavofililor“. Se naste la Moscova intr-o bogata famlie nobiliara, frecventeaza universitatea moscovita, participa la campaniile impotriva lui Napoleon, traieste in Occident intre 1823 si 1826; dupa revenirea in Rusia elaboreaza, pana in 1830, opera sa capitala, cele opt Scrisori filozofice. Aparitia Scrisorii intai in revista Telescop declanseaza in 1836 un scandal rasunator. Autorul este invinuit de antipatriotism, declarat nebun, tinut cu domiciliu fortat sub paza politieneasca si supraveghere medicala zilnica, inerzicandu-i-se pana la sfarsitul zilelor orice alta publicare. Nu reuseste astfel sa tipareasca nici Apologia unui nebun (1836–37), in care isi explica „occidentalismul“ ca fiind intru totul patriotic. Manuscrisele Scrisorilor flozofice, descoperite tarziu in bibliotecile din Rusia, aveau sa vada lumina tiparului in integralitatea lor, in originalul francez, abia in 1966 si 1970.
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Scrisori filozofice catre o doamna
 • Subtitlu: urmate de Apologia unui nebun
 • An apariție: 2007
 • Ediție: editia a II-a
 • Pagini: 196
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-1429-2
 • ISBN-10: 978-973-50-1429-2
 • Colecție: în afara colecţiilor
 • Domeniu: filozofie
 • Autor: Piotr Ceaadaev

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact