Închide Close

Editura Humanitas

Marius Daniel Popescu, Simfonia lupului

Din categoriile literatură

În colecția în afara colecţiilor

Premiul Robert Walser 2008

Simfonia lupului, romanul cu care debutează ca prozator poetul Marius Daniel Popescu, este deopotrivă o evocare a vieţii cotidiene din România anilor '80 şi povestea vieţii unui român emigrant în Elveţia. Cartea este structurată polifonic, pe mai multe registre narative, între care autorul se mişcă cu o mare dezinvoltură. Forţa ei expresivă îşi are sursa tocmai în uşurinţa cu care autorul schimbă aceste registre în scurtele povestiri care se încrucişează. El pendulează astfel între persoana întâi – a confesiunii, persoana a doua – a spuselor bunicului către nepot, şi persoana a treia – a naratorului omniscient. Romanul a primit Premiul Walser, acordat pentru prima data unui scriitor din Elveţia franceză.

  Dan C. Mihăilescu prezintă Simfonia lupului (ProTV, „Omul care aduce cartea“, 2009)

Despre Marius Daniel Popescu

MARIUS DANIEL POPESCU s-a născut la Craiova, în 1963. Poet, frecventează cenaclurile literare de la Braşov şi, alături de Alexandru Muşina, Andrei Bodiu, Marius Oprea, Caius Dobrescu, face parte din „Grupul de la Braşov“. În 1990, hotărăşte să emigreze şi se stabileşte în Elveţia. După cinci ani, publică primele poeme în limba franceză: 4 x 4, poeme cu tracţiune integrală (Editura Antipodes). Începând cu anul 2004, e directorul ziarului Le persil (Pătrunjelul) şi ţine cursuri de literatură într-o închisoare de maximă securitate din Elveţia.Simfonia lupului marchează debutul său în proză. Scris direct în franceză, romanul va fi publicat de prestigioasa editură pariziană José Corti şi, într-un timp incredibil de scurt, ajunge la al treilea tiraj. Marius Daniel Popescu devine un scriitor cu „agendă“ plină: lansări, turnee, lecturi publice, întâlniri cu cititorii. Nici premiile nu întârzie să apară – Simfonia lupului îi aduce lui MDP, cum îl alintă prietenii, premiul Robert Walser.

Odată cu apariţia Simfoniei lupului la Editura Humanitas, Marius Daniel Popescu se întoarce acasă. „Da, revin acasă, şi mi-e drag şi sunt mândru şi cred că ştiţi foarte bine ce înseamnă să trăieşti în două limbi, în două vieţi!“, mărturiseşte autorul într-o scrisoare care însoţeşte bunul de tipar dat traducerii romanului său.

Recenzii

„Marius Daniel Popescu era, în momentul în care publica primul său roman, Simfonia lupului, în 2007, poet de limba româna si franceză. Stabilit în Elveţia din 1990, el scrie acest roman în frantuzeşte şi cunoaşte instantaneu succesul, în Elvetia, dar şi în Franţa, atât din partea criticii, cât şi a publicului. Editura Humanitas l-a publicat în 2008, în versiunea românească a celui mai bun traducator contemporan din limba franceză, Emanoil Marcu." (Revista 22, 10 februarie, Serenela Ghiţeanu | Citeşte articolul )

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Simfonia lupului
 • An apariție: 2008
 • Ediție: I
 • Pagini: 376
 • Format: 13X20 cm
 • ISBN: 978-973-50-2388-1
 • Preț: 36 lei
 • Colecție: în afara colecţiilor
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Marius Daniel Popescu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact