Închide Close
Sus, deasupra lumii

Editura Humanitas

Paul Bowles, Sus, deasupra lumii

În colecția Cartea de pe noptieră

Un peisaj exotic, un cuplu de turisti americani, care par la fel cu toti ceilalti, si, intr-un hotel, un tanar cu infatisare placuta. Si totusi, ceea ce incepuse ca simpla calatorie de placere se transforma incetul cu incetul intr-un joc periculos de-a soarecele si pisica. Autorul este un maestru al tensiunii, fiecare fraza e la locul ei, iar intre ce se vede si ce se simte nu e niciodata pace. Minutele incep sa fie apasatoare. Sfatul criticului: Dupa ce terminati cartea, amintiti-va de primele ei pagini. Se vor lumina altfel, acum. Tot ceea ce parea lipsit de importanta capata greutate. Veti descoperi abia acum un personaj nevazut care se ascunde acolo, printre calatori: destinul.

Despre Paul Bowles
Pe la sfarsitul anilor '80, PAUL BOWLES – pe atunci, un scriitor aproape necunoscut in Europa – aparea la emisiunea Apostrophes a lui Bernard Pivot, unde prezenta sa eleganta si malitioasa avea sa produca o voga intretinuta de revistele literare si nu numai: francezii erau fericiti ca au recuperat un „caz“. Celebritatea brusc dobandita a contat atat material, cat si ca sa ridice statutul sau incert, de american emigrat in Maroc (comunist? traficant?), la cel de idol in exil al generatiei beat. Bowles s-a nascut pe 30 decembrie 1910 la New York, in familia – excentrica – a unui dentist, pe care o va evoca plin de umor in volumul sau de amintiri Without Stopping (1972). In adolescenta, ezita intre muzica si literatura, in sensul ca se apuca de amandoua si studiaza chiar cu celebrul Aaron Copland, care ramane si astazi un nume cu ecou printre compozitorii secolului ce tocmai s-a incheiat. La numai 17 ani, ii apare un poem in faimoasa revista de avangarda transition, condusa de Eugene Jolas. Dupa ce urmeaza cursurile Universitatii Virginia – „pentru ca Poe trecuse pe acolo“ – Bowles incepe viata de nomad monden care avea sa-i scoata in cale personalitati atat de diferite, precum Gertrude Stein, Orson Welles, Salvador Dali, Jean Cocteau, Marcel Duchamp, Tristan Tzara, Jean-Paul Sartre, Man Ray, Yehudi Menuhin, Tennessee Williams, Allen Ginsberg, William Burroughs. Cu cativa dintre acestia Bowles colaboreaza scriind scenarii de film, piese de teatru, partituri de balet sau traducand (Borges, de Chirico etc.). In 1939 descopera Tangerul, unde se va retrage definitiv sase ani mai tarziu, casa lui devenind loc de pelerinaj pentru scriitorii beat si nu numai. Paul Bowles este zgarcit cu cititorii sai: a scris numai patru romane (The Sheltering Sky – 1949, Let It All Come Down – 1952, Up Above the World –1955 si The Spider's House –1992), cam tot atatea volume de povestiri si autobiografia deja citata. Opera sa este insa inclasabila si, in ciuda asocierilor care s-ar putea face, scriitorul ramane un „extrateritorial“, un „caz“ in literatura, ca si in viata. Paul Bowles moare la 18 noiembrie 1999, intr-un spital din Tangerul unde a gasit si muza, si adapost.
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Sus, deasupra lumii
 • An apariție: 2006
 • Ediție: I
 • Pagini: 216
 • Format: 11x18 cm.
 • ISBN: 973-50-1183-2
 • ISBN-10: 973-50-1183-2
 • Colecție: Cartea de pe noptieră
 • Autor: Paul Bowles
 • Grafica: Mardare Dragomirescu Ioana
 • Redactare: Mona Antohi
 • Traducere: Alex Leo Serban

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact