Închide Close
Viata lui Dante

Editura Humanitas

Giovanni Boccaccio, Viata lui Dante

Din categoriile alte domenii

În colecția În oglindă

La mijlocul secolului al XlV-lea, in Florenta sfasiata de violentele si intoleranta ce-i opuneau pe guelfi si ghibelini, cel mai de seama prozator al Renasterii aduce un omagiu celui mai de seama poet al ei, mort intr-un nedrept exil cu patruzeci de ani in urma. Cu acelasi spirit viu cu care povestise in Decameronul prea-omenestile patanii ale atator personaje, Boccaccio recompune aici, din marturiile contemporanilor si din legendele tesute inca de pe atunci in jurul numelui lui Dante, viata „neomeneasca“ a inaintasului sau, dedicata artelor vremii si cunoasterii cailor sufletului in lumea de dincolo. Copiase pana atunci de cateva ori tertinele Comediei pe care chiar el o numise pentru intaia oara „divina“; dupa cum tot el avea sa inaugureze peste un deceniu lecturile publice din opera dantesca scrisa in „dulcele stil nou“, lecturi devenite de atunci traditie la Florenta. Omagiul adus de Boccaccio lui Dante trebuie citit de aceea si ca un semn ca, in pofida sententei antice, muzele nu tac intotdeauna cand se aude zanganitul armelor.Traducere din italiana si note de Stefan Crudu
Despre Giovanni Boccaccio

GIOVANNI BOCCACCIO s-a nascut in 1313 la Paris. Tatal sau era un negustor florentin, iar mama era frantuzoaica. A copilarit la Florenta, in acelasi cartier in care erau si casele familiei Alighieri, si era inrudit cu familia Beatricei Portinari. Dupa o ucenicie nereusita la Napoli in meseria tatalui sau, a studiat dreptul canonic, dar l-a abandonat si pe acesta, dedicandu-se total literaturii. A fost trimis de Signoria Florentei in calitate de ambasador la Ravenna (unde l-a cunoscut pe Francesco Petrarca), Forli si Avignon (pe vremea cand aici se afla scaunul papal). Si-a inceput cariera literara cu poeme (La caccia di Diana, Filostrato, La Teseide, L'amorosa visione) si povestiri (Il filocolo, Elegia di Madonna Fiammetta), dar a atins desavarsirea cu capodopera sa Decameronul (1350-1354), urmat de Labirinto d'amore, un pamflet impotriva femeilor care contrazicea tocmai ceea ce exaltase in principala sa opera: dreptul femeilor la viata libera. Eruditia sa si-a gasit expresia in cateva tratate, scrise in latina cu subiecte mitologice, geografice sau istorice. A murit in 1375 la Certaldo in Toscana.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Viata lui Dante
  • An apariție: 2005
  • Ediție: Editia I
  • Format: 11X20 cm
  • ISBN: 973-50-0949-8
  • ISBN-10: 973-50-0949-8
  • Colecție: În oglindă
  • Domeniu: alte domenii
  • Autor: Giovanni Boccaccio

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact