Închide Close
Vineri noaptea in oras

Editura Humanitas

James R. Wallen, Vineri noaptea in oras

Din categoriile literatură

În colecția Raftul întâi

Pentru cei mai multi, weekend-ul e balonul de oxigen care asigura supravietuirea intr-o slujba ingrata, unde satisfactiile lipsesc si unde principiile calauzitoare sunt sa nu intarzii la program si sa te prefaci ocupat cand te priveste seful. Eroii lui Wallen respecta intru totul grila. Sunt suficient de blazati, de pesimisti si de neampliniti ca sa nu-si mai doreasca decat mici orgii terapeutice, mergand uneori pana la uitarea de sine. Frustrarile lor cresc exponential si se manifesta pretutindeni: la serviciu, in familie, cu prietenii. Sunt tineri, isi fac de cap, se comporta bizar, uneori teribilist, dar stiu ca, dincolo de toate, respira aerul neputintei si al esecului. Ratarea li se uita in ochi si le spune ca n-au unde sa se ascunda. Weekend-urile se termina, iubitele nu-i suporta la nesfarsit, barurile se inchid. Le raman putine variante: autocompatimirea, recursul la un trecut nitelus mai breaz decat prezentul sau sinuciderea. Abel, personajul principal al lui Wallen, isi duce zilele sub amenintarea permanenta a unei umbre. Si nu stie daca e vorba de o aratare de demult sau de un Cain modern, cu buletin de Canada, care il asteapta la cotitura.traducere de Radu Paraschivescu
Despre James R. Wallen
Despre James R. Wallen sunt putine lucruri de spus. Stim ca s-a nascut, ca e canadian, ca a scris doua carti rebele (Boys' Night Out si Her Smoke Rose Up) si ca va muri in timpul vietii. Cu asta, certitudinile inceteaza si incep presupunerile. Unii sustin ca au de-a face cu un timid patologic, pentru care pana si popularizarea pe Internet e un calvar. Supozitia ar fi adevarata, daca n-ar fi falsa. Cine deschide la intamplare Vineri noaptea in oras vede dintr-o ochire ca, la imparteala sfioseniei, Wallen a lipsit nemotivat. Scrisul lui e fasnet, dezinhibat, savuros si pe alocuri dur. Altii vad in el un hermeneut al frustrarii, inhamat la o munca ambitioasa. Caci misiunea pe care singur si-a incredintat-o e sa convinga lumea ca mult ravnita Canada, paradisul de langa taiga al atator visatori cu buzunarele goale, se transforma in iad cand traiesti acolo 24 de ore pe zi. Si, hotarat lucru, Wallen are talent persuasiv. Ajunge sa citesti un capitol si te simti fericit ca esti bulgar, uzbec, malgas, ivorian si in general orice, numai canadian nu. Personajele din comedia lui amara duc mesajul unui adevar la indemana: intr-un spatiu unde pana si distractia e sablonizata, perspectiva multora e azilul. Iar pentru asta n-ai nevoie de excese inavuabile. E suficient sa-ti numeri week-end-urile pana la pensie si sa le pierzi sirul.
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Vineri noaptea in oras
 • An apariție: 2004
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 228
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-50-0690-1
 • ISBN-10: 973-50-0690-1
 • Colecție: Raftul întâi
 • Domeniu: literatură
 • Autor: James R. Wallen

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact