Închide Close
Voi scuipa pe mormintele voastre

Editura Humanitas

Boris Vian, Voi scuipa pe mormintele voastre

Din categoriile literatură

În colecția Raftul întâi

Romanul Voi scuipa pe mormintele voastre are cateva rude bune in literatura secolului XX. Violenta din paginile lui evoca pe alocuri atmosfera din Portocala mecanica a lui Anthony Burgess. Pe de alta parte, interventia justitiei, care interzice cartea (devenita intre timp best-seller) pe motiv de propaganda pornografica, trimite cu gandul la soarta catorva dintre romanele lui William Burroughs. Si totusi, Boris Vian scrie acest text in urma unui pariu angajat cu un editor francez pornit in cautarea unui thriller de succes. Romanul e gata dupa zece zile de lucru intens si se logodeste zglobiu cu cifra 100000: numarul de exemplare vandute in 1947 si totodata cel al francilor pe care Vian ii scoate din buzunar pe post de amenda. Eroul cartii este un tanar mulatru crescut la scoala cinismului aplicat, care isi razbuna fratele linsat printr-o dubla crima. Atata doar ca victimele sunt nu doar bogate, ci mai ales albe. De aici un sir de intamplari brutale, unele in marginea patologicului, care explica motivul pentru care cenzorii au fost atat de vigilenti la aparitia romanului. Boris Vian (1920–1959) e intai personaj si abia pe urma scriitor. Socheaza prin atitudine, dar si prin versatilitate. Este pe rand inginer, pictor, cronicar, scenarist si cateodata chiar actor. Scrie, dupa propria marturisire, „ca sa-si amuze prietenii“, lucru pe care il reuseste cu asupra de masura.traducere de Gabriela Abaluta
Despre Boris Vian
Daca literatura secolului XX a avut un copil teribil, acela a fost fara indoiala Boris Vian. Si-a fascinat si surprins contemporanii, continua sa fascineze si sa surprinda. Pana si prenumele te pune pe o pista falsa: „Nici o ascendenta ruseasca. Pur si simplu parintilor le placea prenumele asta.“ S-a nascut in 1920 la Ville d'Avray, langa Paris. Pare grabit, in toate. La 5 ani stie sa scrie si sa citeasca, la 8 i-a citit deja pe Corneille, Racine si Moliere, la 12 ani apar deja primele semne ale bolii de inima care-l va urmari toata viata. La 15 isi ia bacalaureatul in limbi clasice, la 17 isi ia bacalaureatul in filozofie si matematici. In fine, la 18 ani descopera jazzul si devine astfel „american“. Sedus de Duke Ellington, invata sa cante la trompeta, infiinteaza o formatie de jazz, boala il someaza sa nu continue, dar el braveaza. Obtine diploma de inginer (multe din personajele sale vor fi ingineri) si se angajeaza la Asociatia Franceza de Standardizare, unde vede limpede absurditatea organizationala si functionareasca. Scrie ca sa-si amuze prietenii. In 1944 scrie Spuma zilelor, despre care Queneau avea sa spuna ca e „cel mai miscator roman de dragoste contemporan“. Boris Vian picteaza, traduce, scrie cantece, cronici muzicale, romane, povestiri, piese, scenarii de film, ba chiar si joaca in film, in roluri episodice. In buna traditie „ubueasca“, e primit oficial in Colegiul de „Patafizica“ – stiinta solutiilor imaginare – unde il are alaturi, intre altii, pe Eugen Ionescu. Literatura pe care o scrie nu-l prea ajuta sa-si castige painea de zi cu zi si e silit sa practice alte meserii. In 1956, „rezultat al unui surmenaj neintrerupt, grefat pe o inima destul de anemica“, dupa cum marturiseste chiar Vian, face un edem pulmonar. Boala de inima i se agraveaza, pieptul ii vibreaza vizibil. Pe 23 iunie 1959, ce ce spusese odata „voi muri inainte de 40 de ani“, se duce sa asiste la avanpremiera unui film facut dupa Voi scuipa pe mormintele voastre, cartea sa „scandaloasa“. E impotriva acestei ecranizari si ar vrea ca numele sa nu-i apara pe generic. Dimineata a uitat sa-si ia medicamentele. La zece minute dupa inceperea filmului, inima inceteaza sa-i bata. De-atunci, Boris Vian pare sa traiasca o eterna tinerete insolenta in miile sale de pagini nonconformiste, pline de fantezie si ritm.
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Voi scuipa pe mormintele voastre
 • An apariție: 2004
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 136
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-50-0449-6
 • ISBN-10: 973-50-0449-6
 • Colecție: Raftul întâi
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Boris Vian

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact