Închide Close
De doctrina christiana

Editura Humanitas

Sfântul Augustin, De doctrina christiana

Din categoriile religie

În colecția Paradigme

Avand un loc singular in opera lui Aurelius Augustinus, De doctrina christiana apare pentru prima data in traducere romaneasca intr-o editie bilingva. Scrisa cu peste un mileniu si jumatate in urma, lucrarea, asa cum o dovedesc tot mai numeroasele exegeze si comentarii, se bucura astazi de o atentie crescanda in randul specialistilor. Explicatia e simpla: desi de mici dimensiuni, De doctrina christiana este mai intai un tratat de hermeneutica, propunand metode de interpretare a textului biblic, apoi un indreptar de omiletica ce pune bazele retoricii crestine si, in fine, o lucrare de semiotica in care teoria semnelor este pusa in slujba hermeneuticii. Eleganta stilului si claritatea expresiei sunt pe masura elevatiei ideilor.

Despre Sfântul Augustin

SFÂNTUL AUGUSTIN din Hippo (354–430), cel mai mare dintre părinţii Bisericii latine, s-a născut la Thagaste, în nordul Africii. A studiat şi apoi a predat la Cartagina, Roma şi Milano. Atras o vreme de maniheism şi de scepticism, în 386 s-a întors la creştinism, hotărâtoare în acest sens fiind influenţa episcopului Ambrozie din Milano, care l-a şi botezat, în noaptea de Paşti a anului 387. În 389 a revenit la Thagaste, unde a întemeiat o comunitate monahală, iar în 395 a fost numit episcop de Hippo, funcţie pe care a păstrat-o până s-a stins din viaţă. Dintre numeroasele sale tratate teologice (şi filozofice), cele mai cunoscute sunt Confesiunile (400; trad. la Humanitas, 1998, reed. 2005) şi Cetatea lui Dumnezeu (412–427). Adaptând filozofia Antichităţii (îndeosebi tradiţia platoniciană) la învăţătura creştină, Augustin a creat el însuşi un important sistem filozofic şi a contribuit astfel decisiv la fundamentarea gândirii creştine medievale şi moderne. Alte scrieri ale Sfântului Augustin apărutela Humanitas: De dialectica (ed. bilingvă; 1991, reed. 2003), Solilocvii (ed. bilingvă; 1993), De magistro (ed. bilingvă; 1994), De doctrina Christiana (ed. bilingvă; 2002), De libero arbitrio (ed. bilingvă; 2004), Despre îngeri şi oameni (2005), Despre adevărata religie (2007).

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: De doctrina christiana
 • An apariție: 2002
 • Ediție: editia I (bilingva)
 • Pagini: 464
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-50-0244-2
 • ISBN-10: 973-50-0244-2
 • Colecție: Paradigme
 • Domeniu: religie
 • Autor: Sfântul Augustin
 • Traducere: Marian Ciucă

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact