Închide Close

Editura Humanitas

Yongey Mingyur Rinpoche, Helen Tworkov, Îndrăgostit de lume

Călătoria unui călugăr buddhist pe tărâmurile dintre viață și moarte

Din categoriile religie, Spiritualitate

În colecția în afara colecţiilor

Traducere de Sega

 

La treizeci și șase de ani, Yongey Mingyur Rinpoche este starețul a trei mănăstiri, autor de bestselleruri și maestru de meditație buddhistă tibetană, iubit de discipolii săi din întreaga lume. Dar, într-o noapte de vară a anului 2011, lasă tot și își părăsește mănăstirea din Bodh Gaya fără să spună nimănui, doar cu roba de pe el și cu câteva rupii în buzunar.

Aceasta este povestea unei călătorii neobișnuite, confesiunea sinceră a unui călugăr buddhist care alege să renunțe la statutul său religios și la confortul unei vieți privilegiate, pentru a se pune la încercare trăind de azi pe mâine ca cerșetor, urmând astfel străvechea tradiție indiană a yoghinilor rătăcitori. Reflectând asupra experiențelor care l-au marcat, dezvăluindu-i cititorului gândurile și trăirile sale cele mai intime, dar și practicile contemplative care l-au susținut pe parcursul celor patru ani și jumătate de pribegie, Yongey Mingyur Rinpoche ne oferă învățături prețioase, arătându-ne cum putem transforma dificultățile în șanse și cum îndepărtarea de lucrurile familiare ne poate apropia, în cele din urmă, de ceea ce suntem cu adevărat.

 

„Nu e nevoie să scăpăm de ego – acest sentiment de sine concret, neschimbător și nesănătos –, pentru că, în primul rând, așa ceva nu a existat niciodată. Nu există un ego care trebuie omorât. Ceea ce moare este credința într-un sine trainic și neschimbător. Cuvântul ego poate însă constitui o referință utilă; numai că trebuie avut grijă să nu ne pregătim de luptă cu ceva ce nu este acolo. În mod ironic, când ne războim cu egoul, întărim de fapt iluziile sinelui, făcând ca eforturile pentru a ne trezi să fie în zadar.“ — YONGEY MINGYUR RINPOCHE

Despre Yongey Mingyur Rinpoche

MINGYUR RINPOCHE s-a născut în 1975, într-un sat din Valea Nubri, în Nepal, și este fiul celebrului maestru de meditație Tulku Urgyen Rinpoche. Și-a început viața monahală la vârsta de unsprezece ani, iar doi ani mai târziu a intrat în prima sa retragere de trei ani. Învățăturile sale integrează disciplinele practice și filozofice ale educației tibetane în contextul științei și psihologiei occidentale. Recunoscut pentru maniera sa limpede și accesibilă de a prezenta practica meditației, Mingyur Rinpoche este starețul a trei mănăstiri și, de asemenea, conducătorul comunității Tergar, o comunitate internațională de practicanți ai meditației buddhiste, cu peste o sută de centre răspândite în întreaga lume. La vârsta de 36 de ani, Mingyur Rinpoche a părăsit în secret mănăstirea sa din India pentru o retragere itinerantă de patru ani și jumătate, răstimp în care a trăit în grotele din munți și pe ulițele satelor. Este autorul cărții The Joy of Living: Unlocking the Secret and Science of Happiness (trad. rom. Bucuria de a trăi. Descifrarea secretului și a științei fericirii, București, 2009), bestseller New York Times, precum și al lucrărilor Joyful Wisdom: Embracing Change and Finding Freedom (trad. rom. Bucuriile înțelepciunii. Cum să întâmpini schimbarea și să-ți găsești libertatea, București, 2013) și Turning Confusing into Clarity: A Guide to the Foundation Practices of Tibetan Buddhism. Reședința sa principală se află la Kathmandu, în Nepal. (Vezi tergar.org)

Despre Helen Tworkov

HELEN TWORKOV s-a născut în 1943, la New York și este fondatoarea revistei buddhiste Tricycle și autoarea cărții Zen in America: Profiles of Five Teachers. A descoperit buddhismul în anii ’60, în Japonia și în Nepal, aprofundând tradiția zen și cea tibetană. A început să studieze cu Mingyur Rinpoche în 2006, împreună cu care a scris Transforming Confusion into Clarity: A Guide to the Foundation Practices of Tibetan Buddhism, iar în prezent își împarte timpul între New York și Noua Scoție.

 

Fotografia autoarei © Jeri Coppola

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Îndrăgostit de lume
 • Subtitlu: Călătoria unui călugăr buddhist pe tărâmurile dintre viață și moarte
 • An apariție: 2022
 • Ediție: I
 • Pagini: 328
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-7291-9
 • Colecție: în afara colecţiilor
 • Domeniu: religie, Spiritualitate
 • Autor: Yongey Mingyur Rinpoche, Helen Tworkov
 • Traducere: Sega

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact