Închide Close
Minunata lume a domnului Tompkins

Editura Humanitas

Russell Stannard, George Gamow, Minunata lume a domnului Tompkins

Povestea fantastica a fizicii

Din categoriile ştiinţă

În colecția Ştiinţă

Cum pot fi povestite teoriile din fizica intr-o forma atat de atragatoare incat oricine – specialist sau complet neinitiat – sa fie cucerit de teoria relativitatii si mecanica cuantica asa cum sunt copiii fascinati de basme? Aceasta e provocarea la care a raspuns cu mai bine de jumatate de secol in urma George Gamow, unul dintre marii fizicieni ai lumii, deschizator de drumuri in fizica nucleara si cosmologie. Rezultatul e o carte plina de imaginatie, scrisa cu mare talent literar, un fel de Alice in tara minunilor pentru uzul celor curiosi sa afle din ce e alcatuita materia si cum s-a nascut universul. Domnul Tompkins, personajul inventat de Gamow, deopotriva naiv si iscoditor, descopera pe calea reveriilor o lume bizara, diferita de cea in care ne ducem viata de zi cu zi. Povestea lui, devenita celebra pentru generatii de fizicieni, a fost revazuta si actualizata de Russell Stannard – cunoscut autor de stiinta popularizata – pentru a-si gasi locul in ea si cele mai recente teorii stiintifice.

Despre Russell Stannard
Russel Stannard s-a nascut la Londra in 1931. A studiat fizica la Londra, apoi la Los Angeles. Cariera sa de fizician nuclearist s-a impletit cu cea de scriitor. E unul dintre cei mai reputati autori de stiinta popularizata adresate copiilor. Intre ele, celebra Uncle Albert Trilogy, care prezinta intr-o maniera accesibila opera lui Einstein.
Despre George Gamow
George Gamow (Gheorghi Antonovici Gamov) s-a nascut in 1904 la Forben, in Rusia (azi, in Ucraina). Si-a facut studiile universitare la Odessa, apoi la Leningrad. La Gottingen a luat contact cu cercetarile din mecanica cuantica si s-a orientat spre fizica nucleara (el este cel care a propus modelul "picatura" pentru nucleu). Intre 1928 si 1931 a lucrat la Institutul de Fizica Teoretica de la Copenhaga, devenit, gratie lui Niels Bohr, cel mai important centru de fizica teoretica. A avut de asemenea ocazia sa lucreze cu Ernst Rutherford la Laboratorul Cavendish de la Cambridge. In 1928 a explicat dezintegrarea alfa prin "efectul tunel". Dupa cativa ani petrecuti in Uniunea Sovietica, a inteles ca nu poate trai sub regimul comunist si a incercat in doua randuri sa fuga din tara (prin Turcia, apoi prin Norvegia), dar vremea rea l-a impiedicat. A reusit in fine sa ajunga in 1933, impreuna cu sotia (si ea fizician), la Conferinta Solvay de la Bruxelles, pentru ca anul urmator sa plece in America, unde a inceput sa lucreze la Universitatea George Washington. Impreuna cu studentul sau Ralph Alpher a publicat in 1948 o lucrare fundamentala in cosmologie, cunoscuta ca Teoria Alpher-Bethe-Gamow (fizicianul german Hans Bethe n-avea nici o legatura cu lucrarea, dar Gamow i-a adaugat numele ca sa aiba primele trei litere ale alfabetului grec). Era una dintre peitrele de temelie la modelul big bang, iar predictiile lui Gamow aveau sa fie confirmate abia in 1964 prin descoperirea radiatiei cosmice de fond. A murit in 1968 la Boulder, Colorado. In afara contributiilor sale exceptionale in fizica, Gamow a fost in toate privintele iesit din comun: inalt de peste 1,90 m, cantarind peste 100 kg, cu un simt al umorului deconcertant, cu reale talente artistice si cu pasiunea de a explica fizica neinitiatilor. Aceasta din urma trasatura l-a indemnat sa scrie numeroase carti de popularizare, intre care: The Birth and Death of The Sun (1940, The Biography of the Earth (1941), One, Two, Three... Infinity (1947, Biography of Physics (1961), Gravity (1962), A planet Called Earth (1963), A Star Called the Sun (1964), Thirty Years That Shook Physics: The Story of Quantum Theory (1966), Mr. Tompkins in Wonderland (1940), Mr. Tompkins Explores the Atom (1945), Mr. Tompkins Learns the Facts of Life (1953).
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Minunata lume a domnului Tompkins
 • Subtitlu: Povestea fantastica a fizicii
 • An apariție: 2007
 • Ediție: I
 • Pagini: 278
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-1597-8
 • Colecție: Ştiinţă
 • Domeniu: ştiinţă
 • Autor: Russell Stannard, George Gamow
 • Redactare: Vlad Zografi
 • Traducere: Anca Visinescu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact