Închide Close

Editura Humanitas

Simon Norval, Marius Barnard, Momente-cheie

Amintirile unui chirurg legendar

„Marius Barnard a fost membru al echipei care a efectuat primul transplant de inimă din lume, care va rămâne cel mai mediatizat eveniment medical din toate timpurile şi a pus medicina sud-africană în centrul atenţiei, lucru bine-venit într-o perioadă a istoriei noastre când eram o naţiune paria în întunecatele zile ale apartheidului. Ca doctor şi-a asumat responsabilităţile şi pe alte planuri – în zonele mai largi ale politicii şi finanţelor –, pledând pentru sănătatea şi bunăstarea semenilor săi.“ (Prof. Johan Brink, Departamentul de Chirurgie Cardiacă, Universitatea din Cape Town)

„Ca jurnalist care a relatat rolul lui Marius Barnard în primul transplant de inimă din lume, comentând mai târziu activităţile sale de parlamentar din balconul presei, am cel mai mare respect pentru enorma sa integritate şi, aproape la fel de important, pentru umorul cu care a făcut faţă vicisitudinilor vieţii sale îndelungate şi plină de evenimente.“ (John Scott, fost editor la Cape Times)

„Autobiografia lui Marius Barnard dezvăluie într-un mod captivant felul în care, de-a lungul fascinantei sale cariere (în medicină, politică şi industria asigurărilor), căldura, modestia, firea sa plină de compasiune şi sentimentul lui de justiţie adânc înrădăcinat se combină, făcându-l o persoană specială, care iubeşte oamenii şi este alături de ei.“ (Colin Eglin, fost membru al parlamentului Africii de Sud şi lider al PFP)

Traducere de Daniel Constantinescu, Martin S. Martin, Anca Constantinescu, Mihaela Farcaş, Andrei ConstantinescuPrefaţă de Daniel Constantinescu

Despre Simon Norval

SIMON NORVAL cunoaşte de mulţi ani familia Barnard. Este inginer de sisteme electronice, specializat în sistemele de navigaţie, şi consultant în probleme de legislaţie maritimă. Locuieşte la Cape Town şi este autorul romanului Adamastor Rising.

Despre Marius Barnard

MARIUS BARNARD (n. 1927), celebru chirurg cardiac sud-african, a crescut în Beaufort West şi a absolvit Facultatea de Medicină la University of Cape Town în 1950. A lucrat nouă ani ca medic generalist în Rhodesia de Sud, apoi s-a specializat în domeniul chirurgiei cardiace. Ca membru al echipei coordonate de fratele său, Christiaan Barnard, care a efectuat primul transplant uman de inimă (în 1967, la Groote Schuur Hospital, Africa de Sud), a devenit unul dintre pionierii chirurgiei inimii. A fost de asemenea membru al parlamentului (1980–1989) din partea Partidului Progresist Federal, unul dintre puţinele partide care s-au opus apartheidului, iar în ultimii treizeci de ani a promovat asigurarea de boală gravă – invenţia sa – în Africa de Sud şi în străinătate. Marius Barnard a primit numeroase premii şi distincţii pentru contribuţiile sale la dezvoltarea medicinei şi a fost votat în topul celor mai influenţi 25 de oameni din domeniul asigurărilor de sănătate şi protecţiei sociale. A scris două cărţi: Defining Moments (2011), tradusă la Editura Humanitas, şi I Hate My Prostate (2012), publicată ca parte a campaniei „Blue Bow Tie", în care detaliază lupta sa cu cancerul de prostată şi atrage atenţia asupra acestei boli. Locuieşte în Hermanus (Western Cape, Africa de Sud) împreună cu soţia sa, Inez, şi are trei copii, nouă nepoţi şi patru strănepoţi.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Momente-cheie dintr-o viaţă în slujba binelui
 • Subtitlu: Amintirile unui chirurg legendar
 • An apariție: 2013
 • Ediție: I
 • Pagini: 504
 • Format: 15x22,5 cm
 • ISBN: 978-973-50-4131-1
 • Colecție: în afara colecţiilor
 • Domeniu: memorialistică & diaristică
 • Autor: Simon Norval, Marius Barnard

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact